Home » , » SIVI SABUN NASIL ELDE EDİLİR?

SIVI SABUN NASIL ELDE EDİLİR?

SIVI SABUN ÜRETİMİ:
Sabun yağ asitleri ile alkalilerin reaksiyonu sonucu elde edilen temizlik maddesidir. Yağ asitlerinin sodyum tuzları ile reaksiyonlarından katı sabunlar, potasyum tuzları ile reaksiyonlarından yumuşak sabunlar edilir. Üretilen sabunlar, parfüm ve boya ilave edilerek daha cazip hale getirildikten sonra piyasa sürülmektedirler.
Günümüzde klasik sabun kullanım alışkanlığının yerini sıvı sabun kullanımı almış durumdadır. Sıvı sabun üretim süreci klasik sabun üretiminden farklıdır. Sıvı sabun yüzey aktif kimyasal maddeler ile bazı yardımcı kimyasal maddelerin karıştırılması ile elde edilir. Formül oluşturulurken öncelikle ana aktif madde seçilmelidir. Yüzey aktif maddeler suda çözündüklerinde yüzey gerilimi genellikle azaltan yönde etki göstermektedirler. Yüzey aktif maddeler aynı zamanda iki sıvı arasındaki yüzey gerilimini de etkiler. Suyu seven ve suyu sevmeyen iki kısımdan oluşur. Yıkama işlemi sırasında, yüzey gerilimini azaltarak temizleme ve köpük oluşturma işlevini yerine getirmektedir. Bir ana aktif madde seçilebileceği gibi temizleme etkisini arttırmak için birbirleri ile uyumlu farklı aktif maddeler de seçilebilir. Anyonik, katyonik, non-iyonik ve amfoterik olmak üzere dört farklı çeşit aktif madde bulunmaktadır. Seçilen aktif maddelerin suda çözünmesi ile sıvı sabun elde edilebilir. Ancak belirli bir kıvamda olması için kıvam arttırıcı maddeler kullanılır. Daha sonra ürünün asitlik düzeyi, asitlik düzenleyici maddeler ile ayarlanmaktadır. Son olarak esans ve boya ilave edilerek sabunun albenisi arttırılır.
Sıvı Sabunlarda Kullanılan Bazı Kimyasal Maddeler Ve Özellikleri:
SLES(Sodyum lauril eter sülfat): Sıvı sabun endüstrisinde kullanılan en yaygın anyonik yüzey aktif maddedir
 Betain: Amfoterik yüzey ektif maddedir. Temizleme etkisi olan ve irritasyon düşürücü ikincil aktif maddedir
Komperland: Yüzey aktif maddenin etkisini arttırıcı, köpüğü stabilize eden ve kıvam arttıran yardımcı aktif maddedir
Sitrik asit: Asitlik düzenleyici madde
Formaldehit: Koruyucu madde
Sodyum klorür: Kıvam arttırıcı
Sedef: Opaklaştırıcı, parlaklık arttırıcı
Gliserin: Yumuşatıcı, nemlendirici
Boyar madde: Renklendirici
Kozmetik ürünlerin sağlık açısından kullanıma uygun olabilmesi için kullanılan hammaddelerin ve bitmiş ürün özelliklerinin vücut ile uyumlu olması gerekmektedir.
Bitmiş ürün özelliklerinden asitlik, sıvı sabunlarda cilt sağlığı için çok önemli bir özelliktir. Cilt pH değeri 4,5-6,5 arasında değişmektedir. Bu nedenle sıvı sabunlarda asitlik düzenleyiciler kullanılarak pH değeri cilt pH değerine yakın değerlere çekilmektedir.  Asit düzenleyici olarak en yaygın kullanılan kimyasal madde sitrik asittir. Deneyin yapılışı için tıklayınız. 


0 yorum:

Yorum Gönder

Youtube Kanalımız

Youtube Kanalımız
Konu Anlatım Videoları için Kanalımıza Abone Olunuz

En Çok İncelenenler

.comment-content a {display: none;}